Yemekhane - Eğitim ve Toplantı Salonları İçin QR Barkod Uygulaması
Coronavirüsün Çin’in Wuhan kentinde boy göstermesiyle birlikte, hayatımızın değişmesinin de başlamasının üzerinden neredeyse 1 yıl geçti. Sosyal mesafe, maske, karantina, filyasyon, empüte etmek, bulaş vb. terimler hayatımıza girdi ve en çok konuştuğumuz konular arasında ilk sıralara yerleşti.
İlk zamanlardaki karantina ve belirli zamanlardaki sokağa çıkma yasaklarının ardından gelen, normalleşme süreciyle birlikle hayatlarımıza kaldığımız yerden devam etme çabamız, tanıdıklarımızın COVID-19 virüsüne yakalandıklarını duydukça daha fazla önlem alma ihtiyacıyla birlikte giderek zorlaşıyor.
Bu sebepledir ki sosyal ve iş hayatımızı tamamen kısıtlamayacak yeni önlemler ve korunma yolları arayışı içindeyiz. Ancak biz her türlü tedbiri alıyorken, aynı servis aracını kullandığımız, aynı yemekhanede yemek yediğimiz çalışma arkadaşlarımızın yeteri kadar korunup korunmadığını bilebiliyor muyuz? Onlardan ne kadar kaçabiliriz veya COVİD-19’ya yakalandığını öğrendiğimiz bir kişi ile en son ne zaman servis aracı gibi kapalı ve küçük bir ortamda veya yemekhane gibi maskemizi geçici bir sürede olsa indirdiğimiz bir ortamda yakınlaştık?
Kısa bir süre önce servis araçları için personelinizin ne zaman hangi servisi kullandığını ve hangi koltukta oturduğunu, çevresinde oturan kişilerin listelenmesini konu alan Koltuk Barkodu uygulamamızla ilgili bir blog yayınlamıştık. Okumak için lütfen tıklayınız…
TC. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yayınlamış olduğu, İşyerlerinde Kononavirüse (COVID-19) Karşı Alınması Gereken Önlemler kapsamında; Yemekhanelerde aynı anda yemek yiyecek çalışanların mesafeli oturabileceği şekilde bir düzen kurulması veya çalışanın her gün aynı masada oturmasını sağlayacak numaralandırma sistemi vb. önlemler alınması yönündeki uyarısına istinaden, yemekhane oturma düzeneği ile ilgili de Yemekhane Borkodu uygulamasını geliştirdik.
Masalara yapıştırılacak olan her yemekhane ve oturma sırası bazlı barkodlarla, çalışanlarınızın vita APP aracılığı ile oturduğu masanın barkodunu okutması ile; hangi personel, ne zaman, hangi masada oturdu, aynı masada veya yakın sandalyede kimlerin oturdu gibi bilgileri sınırsız bir süre için tutabilecek, olası bir COVID-19 vakasına yakalanan kişi ile temasta bulunan kişileri belirleyerek gerekli önlemleri alabileceksiniz.
TC. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI İŞYERLERİNDE KORONAVİRÜSE (COVID-19) KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
TEMİZLİK VE HİJYEN
• Yemekhanelerde uygun termal konfor şartları ve hijyen sağlanmalıdır. Aynı anda yemek yiyen çalışan sayısı (öncelikli olarak kumanya verilmesi, kapalı kapta tek kullanımlık içme suyu sağlanması, mümkün olmaması durumunda çalışanların vardiyalı şekilde yemek yemesi, aynı anda yemek yiyecek çalışanların mesafeli oturabileceği şekilde bir düzen kurulması veya çalışanın her gün aynı masaya oturmasını sağlayacak numaralandırma sistemi vb.) azaltılmalıdır.
İŞYERİNDE COVID-19 OLDUĞUNDAN ŞÜPHELENİLEN VEYA TEYİT EDİLEN BİRİ VARSA NE YAPILMALI
1- Bir çalışan rahatsızlık hisseder ve COVID-19`a maruz kaldığını düşünürse ne yapmalı?
• COVID-19`a maruz kalanları belirlemek için olası maruz kalma kriterleri (örneğin, kişinin gitmiş olabileceği alanlar) hakkında İSG Kurulu veya Hazırlık Ekibini bilgilendirerek, Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyelerine uyulmalıdır.
Benzer şekilde eğitim ve toplantı organizasyonları için de kullanılabilecek bu barkodlar, toplantıya/ eğitime katılan kişilerin tespiti, yakın mesafede oturan kişilerin belirlenmesi, bu kişilerin kayıtlarının tutulması ve sınırsız bir süre için saklanması amacı ile kullanılabilmektedir.
Toplantıdan sonra;
• Tüm katılımcıların adları ve iletişim bilgileri en az bir ay boyunca saklanmalıdır. Katılımcı bilgilerinin saklanması, toplantıdan sonra bir veya daha fazla katılımcının hasta olduğunun öğrenilmesi halinde, katılımcıların adlarını ve iletişim bilgilerini içeren liste halk sağlığı yetkililerinin COVID-19`a maruz kalmış olabilecek kişileri izlemelerine yardımcı olacaktır.
• Toplantı veya etkinlikteki bir şüpheli COVID-19 vakası olarak izole edilmişse, organizatör tüm katılımcılara bunu bildirmelidir. 14 gün boyunca belirtiler için kendilerini izlemeleri tavsiye edilmelidir. Kendilerini iyi hissetmezlerse, evde kalmalı ve ilgili halk sağlığı yetkilisine başvurmalıdırlar.